Loukanikos

Zoals ik begrepen heb, zitten de Grieken dik in de purée. Heel diep. Het land is eigenlijk failliet en de burgers moeten vreselijk inleveren. Het regent ontslagen, de prijzen, ook de belastingen, stijgen, de inkomens dalen drastisch. Er heerst ware armoede en hongersnood dreigt.

Dit zou komen doordat den Griekse politici het geld werkelijk over de balk gegooid hebben en geen investeringen deden.

Het volk komt in opstand. Wij hier in onze comfortabele mand beseften dit niet maar deze protesten startten reeds in 2008, en pas nu wordt veel aandacht gegeven in het nieuws, waarschijnlijk omdat het probleem zo erg geworden is.

Het verhaal is niet zo uniek : machthebbers en bestuurders van onze centen halen dommigheden uit, en het volk betaalt uiteindelijk de rekening. Als we hard werken en sparen, raken we onze spaarcenten kwijt aan de banken, onze regeringen kopen de failliëte banken op met ons belastingsgeld en ontdekken nog geen jaar later een verlies van 11.600.000.000 €.  Zie je mij al staan voor zo’n berg botten ? En die botten moeten betaald worden met nieuwe belastingen ? Ha, dat zal wel een nieuwe catastrophe vermijden : van sparen komt niets meer in huis. Wel spijtig dat we niet echt meer mogen rekenen op een pensioen.  Ons protest is nog gematigd : we mogen nog werken en belastingen betalen.

Nu, elke revolutie heeft niet alleen een groot ongenoegen, een accute pijn zoals een hongersnood, leiders, maar ook symbolen, minstens helden, nodig.

Wel in Griekenland hebben ze er een. Reeds bij aanvang van de protesten en de rellen houdt Big Brother nauwlettend bij wie daarbij betrokken is. En wat merkten ze?  Bij elke opstand, rel of manifestatie is er steeds een grote alom aanwezige, prominent in de frontlinie. Een meute speurders werd achter zijn vodden gezonden, en ze konden hem uiteindelijk identificeren aan de hand van zijn robotfoto, videobeelden, satellietfoto’s en zijn halsband : de genaamde Loukanikos.




Loukanikos is een trouwe leerling van Kanellos, die spijtig genoeg ondertussen gestorven is, maar van wie hij veel, zoniet alles geleerd heeft en wiens missie hij overgenomen heeft : het leiden van oproer in Anthene en het beschermen van zijn aanhangers.

Traangas, waterkanonnen, meppen, oproepolitie in futuristische uniformen, paarden, sirenes deren hem niet.





Hij leeft als een zwerfhond in Athene tussen 20.000 radeloze dakloze lotgenoten.

Hij kreeg al erkenning in Time MagazineReuters, had een eigen reportage op BBC.

Ongetwijfeld wordt hij nauwgezet in het oog gehouden, maar maakt geen geheim van zijn locatie, een hond is nu eenmaal niet strafbaar.

Doch dat ze maar opletten : je kan elk wezen tot het uiterste drijven maar zulks kan wel eens explosief worden. De Grieken hebben een van de oudste Europese cultuuren en bedrachten ooit al eens een list, doch met een paard, vraag het maar aan de Trojanen, ze zijn er nog niet goed van : Timeo Danaos et dona ferentes.

Ondertussen bereid ik mij misschien beter voor op een opstand in eigen land. Ook wij hebben een ferme reputatie !